ORZEŹWIAJĄCE LEMONIADY

W upalne dni świetnie sprawdzą się orzeźwiajace lemoniady domowej roboty. Owocowe, chłodne napoje są idealnym pomysłem na piknik, grill, czy imprezę na świeżym powietrzu. 

Lemoniada kokosowa

  • woda/woda kokosowa
  • woda
  • świeży kokos
  • limonka
  • możemy dodać mleczko kokosowe, które sprawi, że nasza lemoniada będzie kremowa 

Limonkę, wodę kokosową/mleczko kokosowe zalewamy wodą oraz dodajemy kostki lodu. Zamiast podawania napoju w szklankach możemy gotowy napój przelać do otwartego już kokosa.

Lemoniada arbuzowa 

  • arbuz
  • cytryna
  • limonka
  • mięta
  • woda

Z arbuza usuwamy pestki oraz skórę, kroimy go na kawałki, a następnie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny oraz limonki. Dolewamy wodę w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Na koniec miksujemy wszystko.

Gotową lemoniadę możemy podać w wydrążonym arbuzie 

Lemoniada malinowa

Sezon na maliny już się rozpoczął, więc jest to okazja do przyrządzenia napoju. Owoce są słodko-kwaśne więc w formie lemoniady w upalne dni przyniosą nam duże orzeźwienie.

  • 1 litr wody
  • około 300 gram malin 
  • cytryna
  • mięta
  • miód lub sok malinowy

Do dzbanka wrzucamy maliny, sok z cytryny, listki mięty. Zalewamy wszystko wodą. Jeśli napój będzie zbyt kwaśny możemy dodać łyżeczkę miodu lub sok malinowy, dzięki któremu uzyskamy jeszcze mocniejszy, malinowy smak. Lemoniadę chłodzimy w lodówce, przed podaniem możemy dodać kostki lodu.

Lemoniada ogórkowa

  • ogórek
  • cytryna 
  • woda
  • miód
  • mięta

Obieramy i kroimy ogórka, dodajemy miód lub cukier do smaku oraz około 100 ml wody. Wszystko blendujemy. Gotową masę przecieramy przez sitko i dodajemy sok z cytryny. Do gotowego musu dolewamy wody.

Lemoniada melonowa

  • melon
  • mięta
  • miód
  • limonka 
  • woda

Przekrawamy melona na pół, usuwamy pestki i wydrążamy miąższ. Do blendera wrzucamy melona, miód do smaku, sok z limonki oraz listki mięty. Do gotowego musu dolewamy wody.