Pomysły na sylwestrowe przekąski

sylwester-impreza-2.jpg

Hummus

  • puszka ciecierzycy
  • ok. 5 łyżek pasty tahini
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki ciepłej wody

Ciecierzycę odsączyć, umieścić wszystkie składniki w misce i za pomocą blendera zmiksować. Przed podaniem gotowy hummus polać oliwą i posypać natką pietruszką. 

Guacamole

  • 3 dojrzałe awokado
  • 3-4 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • świeżo posiekane chilli
  • kilka listków kolendry

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a następnie wydrążyć miąższ. Wymieszać wszystkie składniki i rozgnieść widelcem.

Pasta z bakłażana

  • 2 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • oliwa
  • sól, pieprz

Bakłażana przekroić na pół i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzonego bakłażana przełożyć do malaksera, dodać resztę składników i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Salsa do nachosów

  • puszka pomidorów 
  • papryka chilli
  • 3 szalotki
  • ok. 3 łyżek posiekanej marynowanej papryczki jalapeño
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu winnego

Do garnka wrzucić wszystkie składniki, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut.

Pieczone śliwki w boczku

  • cienkie plasterki wędzonego boczku
  • śliwki suszone/morele suszone
  • wykałaczki

Śliwkę zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut, do czasu gdy boczek się zarumieni.

Kabanosy w cieście francuskim

  • paczka cienkich kabanosów
  • ciasto francuskie

Ciasto francuskie pokroić na około 1 cm paski i owinąć kabanosa, tak, aby miejscami zostały odstępy. Piec w około 180 stopniach z termoobiegiem przez 12-15 minut.

Roladki z tortilli

  • opakowanie tortilli
  • puszka tuńczyka
  • pół puszki kukurydzy
  • szczypiorek
  • marynowane jalapeño
  • 100 g cheedara
  • 100 g mozarelli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Odsączyć tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy, posiekać szczypiorek oraz papryczki jalapeño, zetrzeć na tarce sery, wszystko wymieszać wraz z majonezem, musztardą i jogurtem. Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na placku tortilli, zawinąć w roladę i pokroić na 3 cm kawałki.