Jesienne kawy i herbaty
Herbata z pomarańczą
- czarna herbata
- plasterek pomarańczy
- łyżeczka miodu
- gwiazdka anyżu
- 5 goździków
Do zaparzonej czarnej herbaty dodaj wszystkie składniki.
Rozgrzewająca herbata
- czarna herbata
- plasterek pomarańczy
- plasterek cytryny
- plasterek imbiru
- miód
- laska cynamonu
- kilka goździków
- gwiazdka anyżu
Laskę cynamonu, anyż, cytrynę, pomarańczę, goździki i imbir wrzucamy do kubka, zalewamy przygotowaną czarną herbatą i dodajemy do smaku miód.
Herbata z rumem
- czarna herbata
- plasterek cytryny
- plasterek pomarańczy
- miód
- laska cynamonu
- 30 ml rumu
Do zaparzonej herbaty dodaj rum, po kilku minutach wrzuć cytrynę, pomarańczę, cynamon i miód.
Herbata z malinami
- mrożone maliny
- miód lub sok malinowy
- plasterek cytryny
- plasterek pomarańczy
- laska cynamonu
Do zaparzonej herbaty dodaj maliny, następnie cytrynę, pomarańczę, cynamon oraz miód lub sok malinowy.
Herbata z szarlotkowym aromatem
- czarna herbata
- ćwiartka lub połówka jabłka
- cynamon
- anyż
- miód
Zaparzyć herbatę wraz z jabłkiem pokrojonym na plasterki, anyżem i goździkami. Następnie dodać miód do smaku.
Kawa z cynamonem
- kawa czarna
- mleko
- łyżeczka cynamonu
Do kubka dodać cynamon i wlać kawę.
Latte z kardamonem
- espresso
- mleko
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
Spienić zimne mleko, dodać przyprawy i espresso.
Piernikowa latte
Syrop piernikowy:
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka goździków, 2 łyżeczki imbiru suszonego, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego kardamonu, gwiazdka anyżu.
- 300 ml wody
- 100 g cukru trzcinowego
Na wolnym ogniu, podgrzewać w garnku składniki, mieszając co jakiś czas. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Latte:
- espresso
- mleko
Do filiżanki wlać dwie łyżki syropu, zalać gorącym, spienionym mlekiem oraz espresso.