Chłodniki na letnie upały

Gazpacho 

  • ok. 1 kg pomidorów
  • ogórek
  • papryka
  • cebula biała lub czerwona 
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli lub chilli w płatkach
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sok z limonki
  • 4 łyżeczki oliwy 
  • pieczywo

Pomidory sparzyć, obrać oraz pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować, następnie dodać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę, cebulę i czosnek. Dodać do smaku sok z limonki oraz chilli, oliwę, ocet winny, miąższ z pieczywa. Zmiksować doprawić solą pieprzem, ewentualnie cukrem. Schłodzić w lodówce przez ok. 2-3 godzin.

Chłodnik z mango

  • płatki kokosowe
  • 2 owoce mango
  • około 500 ml jogurtu greckiego lub kefiru
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • cynamon
  • sok z limonki

Obrać mango, pokroić na mniejsze kawałki, miąższ miksować. Dodać jogurt bądź kefir, mleczko kokosowe, sok z limonki oraz cynamon. Chłodzić w lodówce kilka godzin, przed podaniem posypać listkami mięty oraz płatkami kokosowymi.

Turecki chłodnik z ogórków

  • 3 ogórki
  • szklanka jogurtu
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża mięta, koperek, natka pietruszki
  • oliwa

Jogurt wymieszać z wodą, dodać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, starte ząbki czosnku, posiekaną miętę, koperek oraz natkę pietruszki. Wszystko wymieszać, schłodzić w lodowce, przed podaniem polać oliwą.

Chłodnik z melona

  • 2 melony
  • 1 ogórek
  • świeża mięta
  • 500-600 ml jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, imbir

Wydrążyć miąższ z melona, obrać ogórka pokroić na kawałki. Dodać jogurt oraz miętę i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem oraz imbirem. Chłodzić w lodówce przez około 2 godzin.

Chłodnik litewski

  • 2 pęczki botwinki
  • 500 ml bulionu
  • 500 ml kefiru
  • 300 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku 
  • 3 ogórki gruntowe
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Umyć botwinkę, obrać buraczki, posiekać w drobną kostkę. Liście oraz łodyżki posiekać. Do bulionu dodać buraczki, dołożyć łodyżki i gotować około 15 minut pod przykryciem, aż buraki zmiękną. 5 minut przed końcem, dodać liście. Przygotowany wywar ostudzić, dodać kefir, jogurt naturalny lub śmietanę, posiekany drobno koperek i szczypiorek oraz pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i schłodzić w lodówce.