Z danych GUS wynika, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu 2013 r. w stosunku do poprzedniego miesiąca obniżyły się o 0,3%. Największy wpływ na tempo inflacji miały w tym okresie niższe ceny żywności (o 1,3%) oraz odzieży i obuwia (o 2,7%), które obniżyły wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych odpowiednio o 0,28 p. proc. i 0,12 p. proc. Podwyżki cen w zakresie transportu (o 0,5%), a także towarów i usług związanych z mieszkaniem (o 0,1%) podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 0,04 p. proc. i 0,02 p. proc.
Sierpień br. to trzeci z kolei miesiąc, w którym odnotowano spadek cen żywności (o 1,3% wobec 0,3% w lipcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 10,3%) i owoce (o 5,0%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za cukier (o 2,8%), jaja (o 1,5%), makarony i mąkę (po 0,7%) oraz ryż (o 0,3%).
Wyższe niż przed miesiącem były ceny masła (o 2,1%) i mleka (o 0,5%). Ceny mięsa wzrosły przeciętnie o 0,4%, w tym mięsa wieprzowego – o 1,3%, przy spadku cen drobiu – o 0,5% i mięsa wołowego – o 0,3%. Za wędliny trzeba było zapłacić o 0,4% więcej niż w poprzednim miesiącu.
W sierpniu br. podrożały także sery, ryby oraz artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” (po 0,3%).
Szczegółowy raport dotyczący inflacji w sierpniu dostępny jest na stronie GUS.
Źródło: www.stat.gov.pl