Jak przygotować dom na Boże Narodzenie?

renifer.jpg

Światełka

Świecące ozdoby, girlandy, zawsze były jednym z ważniejszych elementów świąt Bożego Narodzenia, jednak każdego roku w sklepach pojawia się coraz więcej migających dekoracji w postaci reniferów, gwiazd czy choinek. 

Świetnie sprawdzą się małe ledowe światełka, działające na baterię. Nie trzeba podłączać ich do prądu więc można umieścić je w dowolnym miejscu w domu. Dodadzą uroku pomieszczeniu, przewieszone na regałach czy lustrach, które możemy dodatkowo przyozdobić sztucznym śniegiem lub naklejkami z motywami zimowymi i swiątecznymi.

Muzyka świąteczna

Podczas przygotowań do Bożego Narodzenia nie może oczywiście zabraknąć muzyki. Niektóre stacje radiowe rozpoczęły już emisję świątecznych hitów przez cały dzień. Muzyczne platformy online przygotowały playlisty, gdzie możemy posłuchać wyłącznie świątecznych piosenek. 

Oprócz muzyki do wyboru mamy również również kultowe komedie świąteczne, takie jak „Holiday”, „To właśnie miłość” „Kevin sam w domu” czy  „W krzywym zwierciadle: Witaj, Święty Mikołaju”.

Świąteczne zapachy

W sklepach można znaleźć świeczki, olejki eteryczne o zapachach świątecznych np. grzanego wina, pierniczków, pomarańczowych, korzennych czy cynamonowych.

Jeśli lubimy naturalne zapachy, dobrym pomysłem jest zakup świeżej choinki np. świerka, pachnącego bardzo intensywnie, niestety minusem są dość szybko opadające z niego igiełki.

Zapach pomarańczy i mandarynek zapewne każdemu kojarzy się ze świętami. Możemy wysuszyć plastry owoców, aby powiesić je na choince lub przygotować własnoręcznie ozdoby.

Jak wysuszyć pomarańcze?

Owoce możemy suszyć na kaloryferach, przez co zapach będzie unosić się w domu przez kilka dni, jednak zdecydowanie szybszym rozwiązaniem jest wysuszenie plastrów w piekarniku.

Pomarańcze należy pokroić na około 5-6 milimetrowe plasterki. Przed wyłożeniem ich na papier do pieczenia, każdy kawałek należy osuszyć ręcznikim papierowym. Tak przygotowane pomarańcze wstawiamy do nagrzanego na 75-80 stopni piekarnika z termoobiegiem i suszymy przez około 4-5 godzin. Co 30 minut powinnyśmy obracać plasterki, aby schły one równomiernie z każdej strony. Suszone plastry możemy powiesić na choince.

Kolejnym świątecznym elementem są pierniczki. Przygotowanie ich sprawi dużo radości zarówno młodszym jak i starszym. Korzenny zapach wypełni nasz dom na dłużej, jeśli powiesimy je na choince.

A.O.