
RM wydała regulacje dotyczące maksymalnych cen mleka i produktów mlecznych dostarczanych do szkół i przedszkoli – z wyłączeniem szkół wyższych – w roku szkolnym 2013/2014 (Dz.U. z 2013 r. poz. 623). W oparciu o ustalone przez rząd ceny, które obowiązywać będą od 01.09.2013 r., szkoły (placówki) oraz dostawcy mogą już zawierać umowy na dostawy mleka i jego przetworów w przyszłym roku szkolnym.
Dotowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych w szkołach i placówkach oświatowych to działania prowadzone w ramach programu „Szklanka mleka”, realizowanego w Polsce od momentu akcesji do Unii Europejskiej. Mechanizm subsydiowania spożycia produktów mlecznych w szkołach funkcjonuje w każdym kraju członkowskim UE; w Polsce współfinansowany jest przez budżet państwa, Fundusz Promocji Mleka oraz budżet unijny.
Celem programu jest promowanie zdrowego sposobu odżywiania wśród dzieci i uczniów w wieku szkolnym i przedszkolnym. Dzieci i młodzież uczęszczające do przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych mogą spożywać mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty.
Ustalane corocznie w drodze przepisów wykonawczych maksymalne ceny tych produktów w roku szkolnym 2013/2014 nie ulegną zmianie. Aktualne i zarazem obowiązujące od 01.09.2013 r. ceny przedstawiono poniżej w tabeli I i II.
I. Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu naturalnego*
|
W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 l |
W opakowaniach |
W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 l, ale nie mniejszej niż 0,20 l |
W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 l |
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej |
1,24 zł/l |
2,24 zł/l |
2,30 zł/l |
–
|
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi |
–
|
3,28 zł/l
|
3,50 zł/l
|
–
|
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi |
3,68 zł/l
|
3,68 zł/l
|
3,68 zł/l
|
3,68 zł/l
|
* W celu przeliczenia litrów na kilogramy należy pomnożyć ilość litrów mleka lub przetworów mlecznych przez 1,030.
II. Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów*
Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 6,43 zł/kg |
Sery topione o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 7,54 zł/kg |
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 10,71 zł/kg |
* Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozp. Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozp. Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz. Urz. UE L 183 z 11.07.2008, str. 17, z późn. zm.).
B. Opar