Od 1 marca 2022 zmiana zasad ustalania podstawy wymiaru składek

1 marca weszły w życie przepisy rozporządzenia dotyczące szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. W efekcie kwota wyłączenia odnoszące się do wartości posiłków dla pracowników – finansowanych przez pracodawców – zostanie podwyższona z początkiem marca br. do 300 zł.

Rozporządzenie MRiPS z dnia 22 lutego zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. z 2022 r. poz. 449).

Nowe rozporządzenie podnosi kwotę wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe kwoty wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia. Od 1 marca 2022 r. kwota ta wynosi 300 zł. Do tej pory kwota ta wynosiła 190 zł miesięcznie i nie była zmieniana od 2004 r.

Zmiana jest pozytywnie oceniana przez środowisko przedsiębiorców, które zwraca jednak uwagę na to, że skala podwyższenia kwoty jest zbyt mała. Jak wyliczają eksperci Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, przeciętna cena posiłku w taniej restauracji wynosi aktualnie w Polsce ok. 23 zł, co daje ok. 480 zł miesięcznie. Organizacja twierdzi, że kwota powinna być w praktyce podwyższona co najmniej do tego właśnie poziomu.

Zmiany wprowadza rozporządzenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z 22 lutego 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. z 2022 r., poz. 449).

zto